środa, 24 lutego 2016

Dieta bezglutenowa- a z czym to się je?

Dzisiejszy post będzie nieco inny.
Chciałabym Wam przybliżyć nieco dietę bezglutenową.

Wile osób gdy słyszy 'dieta bezglutenowa' myśli ,że na takiej diecie nie da się jeść nic, no bo jak zrobić naleśniki bez mąki, jak zrobić ciasto bez mąki ? itp.

Co jest zakazane w takiej diecie?
Zboża.
Zboża i wszelki produkty zbożowe.
Jakie zboża są zakazane? Pszenica i jej odmiany- orkisz, owies, żyto, jęczmień. Co za tym idzie zakazane są płatki owsiane, otręby (żytnie, pszenne, owsiane itd.), kasza manna, kasza jęczmienna (perłowa, mazurska, pęczak), musli ,płatki, kaszki, makarony.  
Jak więc radzić sobie na diecie bezglutenowej i co można jeść?
Na szczęście jest wiele produktów dozwolonych i naprawdę nie trzeba głodować na tej diecie.
Zboża dozwolone: ryż (biały i brązowy), gryka, kukurydza, proso, amarantus, quinoa. W jakiej postaci można spotkać owe zboża: kasza gryczana (palona i niepalona), kasza jaglana, płatki jaglane. Coraz więcej na półkach gotowych mąk: z amarantusa, gryczana, jaglana, skrobia ziemniaczana, mąka kokosowa.
Z tego można zrobić naprawdę wiele fajnych dań. Kaszę jaglaną dzięki jej neutralnemu smakowi można jeść na słodko jak i na ostro.

Ważne jest jednak czytanie opakowania, bo często można przeczytać ,że produkt był na tej samej taśmie produkcyjnej co zboża 'zakazane' więc mogą być małe ilości glutenu. Jeśli nie chorujecie na celiakię to nie powinniście się tym jakoś bardzo przejmować.
Na opakowaniach produkty bezglutenowe zawierają znak przekreślonego kłosa.  




Co można kupić z gotowych produktów bezglutenowych?
- mąki
- makarony
- pieczywo
- desery, ciasta
- wafle ryżowe
Sama nigdy nie próbowałam pieczywa ale podobno bardzo się rozwala i smakuje jak papier. 

Przed użyciem mąki bezglutenowej poczytajcie w internecie jak się owa 'zachowuje'. Nie wszystkie mąki nadają się np. do naleśników. Jedne mąki jak np, kokosowa, bardzo ciągnie wodę przez co może być dodawana do dania ale nie sama w 100%, ponieważ ciasto wyjdzie nam twarde jak kamień. 
Dla porównania- dając do ciasta 125g mąki pszennej, mąki kokosowej trzeba by dodać tylko 30-40g.

Może kogoś z Was przekona ,że dieta bezglutenowa nie jest taka zła :) 

2 komentarze:

  1. To dobrze, może spróbuję jak już się cieplej zrobi. : ) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam o diecie bezglutenowej, ale na razie mam zapas pieczywa chrupkiego z mąki żytniej i pudełko kaszy jęczmiennej...
    Fajnie, że Tobie dobrze idzie.

    OdpowiedzUsuń